Starten met bitcoin, waar begin ik?

Kies een wallet

Om bitcoins te ontvangen, heeft u een bitcoinwallet nodig: wallet kiezen.

Ontvang bitcoins Bitcoins kunt u ontvangen van andere bitcoingebruikers, of kopen via bijvoorbeeld iDEAL. Zie: bitcoins kopen.

Uitgeven of bewaren?

Geef je bitcoins uit bij een van de winkels die bitcoins accepteren (bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl), of bewaar uw bitcoins als investering.

Hoe kom ik aan een bitcoinadres?

Een bitcoinadres kunt u zien als een rekeningnummer om bitcoins op te ontvangen, beheerd door een bitcoinwallet die u kunt zien als een digitale portemonnee. U heeft dus een bitcoinwallet nodig voordat u bitcoins kunt ontvangen. Er zijn verschillende soorten wallets, die verschillend werken:

  • Mobiele wallet: snelle en eenvoudige toegang, geschikt voor kleine bedragen
  • Desktop wallet: snelle en eenvoudige toegang, geschikt voor middelgrote bedragen
  • Hardware wallet: hoge beveiliging, offline, geschikt voor grotere bedragen

Kies de wallet die bij u en uw transacties past. U kunt uw wallet kiezen aan de hand van deze factoren:

  • Hoeveel bitcoins wil ik bewaren in de wallet?
  • Hoe veilig dient mijn wallet te zijn?
  • Hoe makkelijk wil ik mijn bitcoins uit kunnen geven?

Bij het kiezen van een wallet dient u altijd te kijken naar de beveiliging van de wallet: is de wallet van zichzelf al veilig? Welke extra mogelijkheden biedt de wallet om het veiliger te maken? (two-factor authentication, mogelijkheid tot encryptie van de wallet, etc.)

Als u een wallet heeft geïnstalleerd, maak dan altijd een backup van de wallet! Deze heeft u nodig als u de toegang tot de wallet kwijt raakt. U kunt alleen met deze backup weer toegang krijgen tot uw bitcoins. (Kijk bij de instructies van de specifieke wallet over hoe de backup werkt).

Hoe kom ik aan bitcoins?

De meeste mensen ontvangen hun eerste bitcoins door deze te kopen. In Nederland kunt u met iDEAL bitcoins kopen, dit is de eenvoudigste manier om bitcoins te kopen. Er is altijd een kort verificatieproces, maar dat is in de meeste gevallen eenmalig.

Bitcoins kunt u bij verschillende bedrijven kopen en verkopen, bij Nederlandse bedrijven of in het buitenland. Er is een verschil tussen een handelskantoor (verkoopt uit eigen voorraad) en een exchange (handel tussen gebruikers). Vaak biedt een exchange een gunstigere prijs maar is er wel meer verificatie nodig.

Is bitcoin anoniem?

Bitcoin is gedeeltelijk anoniem. Bitcointransacties zijn volledig openbaar: alle transacties zijn op te zoeken en na te kijken, op elk moment, vanaf elke plek op de wereld. Elke transactie is dus te traceren, een paar stappen terug.

De transacties zijn dus openbaar, maar wie de transactie heeft uitgevoerd, dat is (meestal) niet openbaar. Iedereen kan een bitcoinwallet aanmaken en elke bitcoinwallet kan een onbeperkt aantal adressen aanmaken. In principe weten alleen de verzender en de ontvanger van een transactie, wie bij het adres hoort. Als je bitcoins ontvangt, is het belangrijk om steeds een nieuw bitcoinadres te gebruiken. De meeste wallets maken automatisch nieuwe adressen aan, bijvoorbeeld na elke transactie, of na een bepaalde tijdsperiode. Voor uw privacy is het belangrijk om niet steeds hetzelfde adres te gebruiken, omdat hierdoor makkelijk te zien is met welke partijen u zaken doet.

Wat is de miners fee?

De miners fee is een kleine transactievergoeding die u per transactie betaalt. Bitcointransacties zijn in principe direct, maar ze moeten worden bevestigd door het netwerk. Dit doen miners door het ‘delven’ (minen) van blocks. Elke keer dat een miner een nieuw block vindt kan deze openstaande transacties opnemen. De meeste miners zullen de transacties met een hogere fooi (oftewel miners fee) voorrang geven bij het opnemen in een block.

In de meeste gevallen berekent de wallet zelf de juiste hoeveelheid miner fee. Bij de meeste wallets kunt u dit nakijken bij instellingen en deze eventueel ook aanpassen als u dit wilt.

Hoe werkt het met belasting en bitcoin?

Is bitcoin nu geld of niet? Deze vraag werpt misschien ook wat onzekerheid op over het betalen van belasting over je bitcoinbezit. Wat de status van bitcoin ook is, u dient gewoon belasting over uw bitcoins te betalen.

Op dit moment valt bitcoin onder box 3: bitcoins dient u dus op te geven als vermogen en u betaalt hierover vermogensbelasting. Winst als gevolg van een koerstijging wordt gezien als vermogensgroei.